Naturen ger rytm
– för verksamheten och barnen. Årstidernas växlingar ger förskolan dess grundläggande rytm. Även veckan och dagen är rytmiskt upplagda.
Fri lek växlar med samlade aktiviteter, matsituationer och vilostund i en återkommande rytm. Så skapas ett inre lugn och trygghet för barnen.
Leken går i första hand
– och är grunden för mognad, initiativrikedom och gott omdöme.
Den fria leken, och med detta menas leken som utvecklas utan inblandning av vuxna stärker barnens personlighet och fantasi. Här ges barnen glädjeupplevelse och rum att öva sina sociala, motoriska och kreativa förmågor.
Hantverk och musik
– tillhör förskolans vardag. Små och stora händer glädjer sig åt att arbeta med hantverk i ull och trä, modellering i bivax, akvarellmålning och att rita med vaxkritor.
Pentatonisk flöjt, klangspel, lyra är instrument i barnens vardag. Sånger, ramsor och sånglekar läggs på minnet.
Sagor och stillhet
– är vi måna om. Sagor och berättelser är älskade på förskolan. Det muntliga berättandet är ett naturligt inslag och förkommer under vilan och vid samlingar.
Vilan är viktig. Därför skapar vi under förskoledagen rum och möjlighet för alla barn att andas ut och ta en paus.
Goda förebilder
– återspeglar sig i barnens sätt att vara. På vår förskola arbetar alla vuxna med det som behövs t.ex. trädgårdsarbete, matlagning och bakning, täljning, olika handarbeten och andra hushållssysslor.
Vår utemiljö
– bra för motorik och själen. Skogspartier växlar med trädgård, äng, eldplats, kompost, hönshus och andra spännande platser som inbjuder till upptäcktsfärder, balansträning, bygg-, spring-, sand- och vattenlekar, klättring, samt allt vad barnens fantasi kan leda till.
Vi är ute stora delar av dagen i vår förskolas naturliga utemiljö.