image/svg+xml

Barnträdgården

Västerås Waldorfförskola

För närmare information, gå in på Barnträdgårdens egen hemsida:

https://barntradgarden.org/

 

Köanmälan

Du ansöker om plats på Barnträdgården via Västerås stad, som Du når via denna länk.

(e-tjänsten för förskola och fritidshem, Västerås stads hemsida)

Kontakt

Om Du har frågor är Du välkommen att när som helst kontakta biträdande rektor Johan Östlund, som Du når via mail på johan.ostlund@barntradgarden.org eller på telefon 070-574 66 83.

 

 

Vad är en Waldorfförskola?

  • Är det en sådan förskola där barnen lär sig det sociala samspelet i en kreativ miljö?
  • Är det där barnen leker fritt i närvaro av stödjande vuxna?
  • Är det en sådan förskola där man kommer in och kan känna sig som hemma?

Ja! Vi erbjuder barnen rika sinnesupplevelser. Enkla leksaker i naturmaterial och konstnärsmaterial av hög kvalité kompletteras med barnens fantasi och kreativitet. Vår fina naturtomt stimulerar barnens kroppsliga utveckling och motorik. Med doften och smaken av vår hemlagade ekologiska mat görs varje måltid till en njutning.

Våra barngrupper– heter Humlan, Solgläntan och Regnbågen.

I vår vackra och rofyllda miljö tar vi gärna emot barnen mellan 1 och 5 år. Vi eftersträvar små barngrupper. Vår förskola är öppen mellan 7.00 och 17.00.

Ekologisk mat

– är ett måste. Vi bjuder på hemlagad välsmakande vegetarisk mat. Råvaror är i största möjliga mån ekologiska, krav-märkta och helst biodynamiskt odlade.

Naturen ger rytm

– för verksamheten och barnen. Årstidernas växlingar ger förskolan dess grundläggande rytm. Även veckan och dagen är rytmiskt upplagda.
Fri lek växlar med samlade aktiviteter, matsituationer och vilostund i en återkommande rytm. Så skapas ett inre lugn och trygghet för barnen.

Leken går i första hand

– och är grunden för mognad, initiativrikedom och gott omdöme.
Den fria leken, och med detta menas leken som utvecklas utan inblandning av vuxna stärker barnens personlighet och fantasi. Här ges barnen glädjeupplevelse och rum att öva sina sociala, motoriska och kreativa förmågor.

Hantverk och musik

– tillhör förskolans vardag. Små och stora händer glädjer sig åt att arbeta med hantverk i ull och trä, modellering i bivax, akvarellmålning och att rita med vaxkritor.

Pentatonisk flöjt, klangspel, lyra är instrument i barnens vardag. Sånger, ramsor och sånglekar läggs på minnet.

Sagor och stillhet

– är vi måna om. Sagor och berättelser är älskade på förskolan. Det muntliga berättandet är ett naturligt inslag och förkommer under vilan och vid samlingar.

Vilan är viktig. Därför skapar vi under förskoledagen rum och möjlighet för alla barn att andas ut och ta en paus.

Goda förebilder

– återspeglar sig i barnens sätt att vara. På vår förskola arbetar alla vuxna med det som behövs t.ex. trädgårdsarbete, matlagning och bakning, täljning, olika handarbeten och andra hushållssysslor.

Vår utemiljö

– bra för motorik och själen. Skogspartier växlar med trädgård, äng, eldplats, kompost, hönshus och andra spännande platser som inbjuder till upptäcktsfärder, balansträning, bygg-, spring-, sand- och vattenlekar, klättring, samt allt vad barnens fantasi kan leda till.

Vi är ute stora delar av dagen i vår förskolas naturliga utemiljö.