Teater!

I waldorfskolor världen över får eleverna i klass 8 öva in och framföra en pjäs. På vår skola brukar det bli en av Shakespeares klassiker, och i år kommer eleverna att visa oss En midsommarnattsdröm.

Alla ni som är äldre än 14-15 år minns kanske hur det var i den där åldern… jag brukar säga att det var mitt livs svåraste tid, en tid då jag inte visste vem jag var utan provade alla möjliga yttringar för mina stormiga känslor och mitt trotsiga självhävdande. Waldorfpedagogiken, som i allt är anpassad och genomtänkt för att på bästa sätt stödja växande individers växande och utveckling, har förstås ett sätt för att stödja den här utvecklingen: en klassisk pjäs ska sättas upp mitt i värsta puberteten! Hade jag gått i waldorfskola på högstadiet hade jag kanske hittat mig själv lite, lite tidigare!

När man ska sätta upp en hel pjäs, som ska spelas för föräldrar, kamrater och andra, sätts en mängd saker på prov: först och främst måste jag gå utanför min trygghetszon, som kan vara väldigt snäv i den här åldern. Våga spöka ut mig, göra bort mig, visa upp mig och spela ut med mig själv som instrument. Dessutom måste hela gruppen fungera för att det ska bli en föreställning, vilket sätter sammanhållning och kamratskap på prov på ett nytt sätt.

I snart tre veckors tid har klass 7/8 övat, lekt, arbetat, grälat, gråtit och skrattat tillsammans. På torsdag är det premiär kl 10.20, och sedan följer ytterligare två föreställningar – torsdag 18.00 och fredag 10.20.

Kom och se och beundra våra duktiga, fina, roliga, modiga elever!

 

IMG_2451IMG_2456IMG_2467IMG_2470IMG_2479IMG_2484IMG_2488

/Maria