Skolmaten

Skolmat är alltid ett lite kontroversiellt ämne – precis som mat över huvud taget är numera. Så många idéer, dieter, studier och ”sanningar” har väl aldrig funnits kring mat som idag! Vegetariskt, veganskt, husmanskost, gluten/laktosfritt… alla har egna tankar om vad som är nyttigt, nödvändigt, gott och bäst att äta. Tur då att det finns anvisningar från Livsmedelsverket för hur skolmaten ska vara!

På Waldorfskolan serveras vegetarisk mat tre dagar/vecka. En dag serveras kött, och en dag fisk. 

Maten dukas upp på ett bord, och kökspersonalen har fullt upp med att hela tiden fylla på i skålarna så att maten ska vara varm och fräsch. Ibland är det tomt en stund, då får man vänta lite eller säga till i köket. 

Igår var det fredag, och då är det oftast soppa. Igår serverades broccolisoppa. Det fanns också stekt potatis, rostade pumpa-och solrosfrön, olika grönsaker och kokta bönor med fetaost. 

Ibland serveras nybakt bröd till soppan, men igår var det knäckebröd.

Enligt Livsmedelsverket är det bra att hålla nere mängden kött, och det kött som serveras ska vara av bra kvalité. Fisk ska serveras minst en gång/vecka, och det ska alltid finnas minst fem grönsaksalternativ och någon baljväxt att välja på. Smörgås och mjölk ska också finnas. 

Titta gärna här:

https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/rapporter/2013/bra_mat_i_skolan_livsmedelsverket_nov13.pdf

Minns du din egen skolmat? 

/Maria