Recept på den fantastiska gröna ärtsoppan som serverades på jubileumsfesten!

IMG_5935IMG_5915

På begäran från flera som tyckte soppan var fantastiskt god, kommer här receptet från Johannes:

Grön ärtsoppa till 10 personer

1 – 1,5 liter vatten (beroende på önskad konsistens)

1 kg gröna ärtor

250 g rotselleri

250 g kålrot

250 g rödlök

2,5 dl grädde/oatly i mat

1 msk kokosolja

2 msk naturatabuljong

1 msk timjan

2 msk mejram

½ muskotnöt (hackad)

Salt och peppar

Sätt 1 liter vatten på kokning, skala och hacka kålroten och rotsellerin och lägg dem i vatten. Skala, hacka och stek löken i kokosolja. När löken har blivit mjuk ha i buljongen och kryddorna. Stek ännu en stund. Lägg löken i vattnet tillsammans med rotfrukterna. När rotfrukterna har blivit mjuka, mixa med en mixerstav till en slät soppa. Smaka av med kryddor och buljong. Ha i de gröna ärtorna och låt dem koka i 10-15 minuter. Häll i grädden och mixa till en slät soppa. Smaka av med kryddor och buljong. Servera med t.ex. bröd med yoghurt-färskost.

Yoghurt-färskost

1 liter yoghurt som fått rinna av i en silduk på natten. Häll ut ostmassan ur silduken i en bunke och tillsätt 2 nypor salt, 1 nypa buljong och 1 nypa peppar. Krydda med t.ex. ett knippe gräslök eller 4-5 vitlöksklyftor. Blanda om och smaka av med salt och lite buljong.

/Maria

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *