Mikaeli och Draklek

DSC_0351

I waldorfskolan är Mikaeli en av de fyra årstidshögtiderna tillsammans med jul, påsk och midsommar. Det är viktigt att varje år fira godhetens seger över mörkrets makter.

Mikaeli firas på alla Waldorfskolor. Här hos oss har vi som tradition att leka en draklek: hela skolan ger sig ut i skogen för att med hjälp av varandra, mod och skön sång besegra de onda drakarna. Under drakleken blir de synliga – se bilden ovan som visar en ovanligt hemsk drake! – men egentligen finns de lite överallt, och inte bara under drakleken…

I världen idag finns draken på många ställen – Syrien, Nordkorea, Afghanistan, Irak – men också i vårt land bland främlingsfientliga grupper t ex. Och ibland i våra egna hjärtan. Waldorfskolans Mikaelifirande och drakleken är utmärkta tillfällen att föra djupare samtal om godheten och ondskan.

Mikael är i judisk, muslimsk och kristen tradition en ärkeängel. Han är himmelens beskyddare och den som leder kampen mot den fallne ärkeängeln Lucifer (Satan). I kristet sammanhang är draken ondskan personifierad, och när han stiger ner på jorden infaller den yttersta tiden. Även vår fornnordiska mytologi ser draken som det yttersta hotet mot allt som är gott. Draken Nidhögg gnager ständigt på världsträdet Yggdrasils rot, och hotar därmed att förstöra världen.

En annan drakberättelse handlar om Sankt Göran. Han räddade en stad (och enligt vissa varianter av historien också en jungfru eller prinsessa) från en hotfull drake. I Storkyrkan i Stockholm finns en berömd träskulptur av Sankt Göran, draken och prinsessan.

Sankt Görans östortodoxa kyrka på nuvarande Västbanken besöks av både kristna, judar och muslimer. En skön symbol för vänskap och samarbete!

I det gamla bondesamhället räknades Mikaeli som den första vinterdagen, och den infaller alltså på tisdag den 29:e september. Mellan kl 10 och 12 är vi ute i skogen och sjunger bort de onda drakarna, kom gärna och var med och hjälp till!

/Maria