Kurs i HjärtLungRäddning

Alla på skolan har under två dagar gått en kurs för att vi ska bli ännu mer trygga i vårt arbete med barnen. Vi har lärt oss om livräddning, skallskador, fallolyckor, brännskador, blödningar, vad man gör när någon satt i halsen med mera. Många av oss hade redan kunskaperna, men eftersom de är färskvara och riktlinjerna för hur man agerar vid en olycka förändras ibland behövde vi uppdateras.

All personal delades upp i grupper. Först var det några av lärarnas tur:

IMG_4187IMG_4189

När något svårt händer – jag tänker på olyckan med vår lille elev i förskoleklassen för några veckor sedan – känns det bra att göra något konstruktivt, något som kan kännas läkande och ge kraft. Det var därför vi bokade in den här kursen.

Nu känner vi oss tryggare och det var ett positivt sätt att hantera oron som väcktes i oss alla efter olyckan.

Igår (torsdag) var det assistenternas och fritidspersonalens tur att gå kursen. Då gick lärarna ner på fritidshemmet och vikarierade. Märkte ni som kom och hämtade att fritids var fullt av ”ny” personal, dvs en massa lärare? Jag är efter denna eftermiddag full av beundran för vår kompetenta fritidspersonal, som får allt att gå så smidigt och lugnt till. Jag var alldeles slut efter denna mycket trevliga eftermiddag, hur sjutton gör de för att få allt så lugnt???

Eftersom jag hade så fullt upp med att vara tillsammans med härliga ungar hann jag inte ta några bilder…

Det är nog inte bara jag som känner en oro i luften denna höst: alla flyktingar, all oro och all förtvivlan som liksom vibrerar i luften. Det bästa sättet att hantera en sådan känsla av annalkande katastrof som finns i hela världen omkring oss är att göra något konkret. Något som är gott, som skänker trygghet och ger hopp för framtiden.

Det känns fint och läkande att vara här på skolan, mitt bland alla barn som lever här och nu. Vi hinner inte oroa oss så mycket, vardagens alla bestyr upptar oss helt och det går inte att fastna i grubblerier. Kom gärna och hälsa på och ta del av den goda stämning som finns här. Den är gratis, vi bjuder!

Igår kväll var Anton Kimpfler, författare och journalist, här på skolan och föreläste för oss om religion, mänsklighetens utveckling och möjligheterna till samförstånd och förståelse. Det var oerhört intressant och rykande aktuellt i dessa dagar, och gav kraft och hopp inför framtiden. En känsla av tillförsikt.

Anton brukar komma varje höst vid den här tiden. Missa honom inte nästa år!

/Maria