Klassrumsbesök

Igår var jag inne i tre av våra klasser – 1:an, 2:an och 3/4:an. Åh vad roligt det var!

I klass 2 har de gjort i ordning en affär. Barnen har tagit med sig olika tomma förpackningar hemifrån med saker som man kan köpa i en affär. De visade stolt upp hur de hade fyllt mjölkförpackningarna med vatten för att det skulle kännas som ”på riktigt”. De hade prissatt varorna, gjort egna pengar och tillsammans byggt upp en fin affär, där man kunde komma och handla med inköpskorg och allt. De turades om att handla, och dessutom var det en viktig del i det hela vad de skulle laga av alla råvarorna! Hur gör man pannkakor tex?

Hur har de lärt sig att räkna så bra och så snabbt i huvudet? Jag blev riktigt imponerad! Stämningen var glad, avspänd och koncentrerad. Alla hjälptes åt, övade sin logiska förmåga och huvudräkning och hade roligt!

IMG_4122 IMG_4123 IMG_4126  IMG_4129 IMG_4134 IMG_4146 IMG_4148 IMG_4152

°°°°°°°

I klass 3/4 var stämningen en annan: där är barnen inne i den forntida gudavärlden. Det är kraft och energi, avskalat och mäktigt. Se bara de starka orden som inleder Völvans spådom:

IMG_4112

Tänk er det kraftfullt reciterat, med trästavars klang mot golvet som rytmisk accent. Fullt av allitterationer som barnen görs uppmärksamma på, fullt av fantasiväckande bilder (hur var det egentligen när ingenting fanns?) och med en rytm som inte är enkel utan kräver uppmärksamhet och fokus.

Klassen var lugn och glad. När Ola med stor inlevelse och delaktighet från eleverna hade berättat om världens skapelse enligt den nordiska mytologin, började barnen arbeta. Jag som lärare vet hur vanskligt det kan vara med övergångar, från den cirkel som vi satt i när Ola berättade, till arbetsplatser och eget arbete – ändå gick det så lugnt och avspänt till!

°°°°°

Så var det dags för lunch, och den fick jag äta tillsammans med klass ett i deras fina klassrum. Där var det alldeles tyst, åtminstone först: alla tuggade idogt och det fanns inte så mycket lust till prat – man måste ju få i sig den ugnsstekta laxen och potatisen!

De små klasserna här på skolan äter i sina klassrum. Maten körs ut på vagnar och man hjälps åt att duka och servera maten. Det blir lugnt och fridfullt för de mindre barnen och de äter mycket!

 IMG_4167

IMG_4165

En hälsning från en glad Vanessa!

/Maria